Що ми знаємо про хліб

Опитування показують, що люди практично нічого не знають про хліб, а ще півстоліття назад за формою, смаком та кольором кожен другий споживач міг визначити технологію приготування хлібного виробу. Полиці магазинів та пекарні пропонують шалений асортимент, в якому важко розібратися.

Традиційно, хліб розрізняють за видом борошна, що використовувалося для його приготування: пшеничний, житній, житньо-пшеничний тощо. Здобними бувають лише пшеничні вироби, натомість простий хліб – це хліб, виготовлений з борошна, води, солі та дріжджів. До складу покращеного хліба додають молоко та цукор.

Найпростіший хліб має вологість до 53-ох відсотків, велику пористість та кислотність близько 13-ти. Перший у світі хліб був схожий на запечену кашу з круп та води, а згодом почали експериментувати з водою та борошном. І досі у світі готують вироби із круп, які можна асоціювати з хлібом, наприклад, мексиканську тортилью, індійський чапаті, китайський баобін, шотландський вівсяний коржик та кукурудзяний коржик з Північної Америки. Дріжджове тісто почали виготовляти у 17-му столітті до н. е., але втім, пшеницю тоді не використовували. Для закваски давні галли використовували пивну піну, інші народи – суміш борошна та виноградного соку, або звичайний шматок хліба, що залишали для бродіння.

Нині базовими хлібними культурами світу є пшениця, ячмінь, кукурудза, рис, просо, овес, сорго та дурра. З борошна цих культур виготовляють хлібці та коржики, що мають, зрештою, таке ж призначення, як традиційний в Україні хліб. Ячмінний хліб популярний у Німеччині, Швейцарії та Греції, вівсяний – у Шотландії та Швеції, кукурудзяний – у Румунії та Угорщині, а також в Америці. Південний Китай – батьківщина рисового хлібу.

Цікаво, що традиція подачі страв у хлібі датується європейським Середньовіччям. З черствого хліба викладали тарілки, які потім віддавали бідному люду.

А у 1912-му році була винайдена машина для нарізки хліба. Втім, до 1928-го року ця конструкція не використовувалась, адже лише тоді здогадалися одразу загортати хліб у плівку.